5 zaujímavých cyklotrás v Bratislave a okolí

5 zaujímavých cyklotrás v Bratislave a okolí

Nezáleží na tom či už ste cyklista začiatočník alebo pokročilý, z nasledujúcich cyklotrás si určite vyberiete. Nezabudnite na pohodlné cyklistické oblečenie, nádobu na vodu, správne občerstvenie a za priaznivých podmienok vyrazte spoznávať Slovensko aj z iného pohľadu. 

       

1.  Cyklotrasa Jurava

Medzi zaujímavé cyklotrasy v Bratislavskom kraji patrí aj JURAVA. Ide o cyklotrasu, ktorá spája Raču, Svätý Jur, Vajnory a Ivanku pri Dunaji. Viete sa však na ňu napojiť aj z Chorvátskeho Grobu resp. Čiernej Vody. Kvalitný asfaltový povrch vedie skoro celou jej dĺžkou, pričom absolvovať ju môžu aj rodičia s deťmi. Môžete sa pripraviť na krásne výhľady na vinohrady a Karpaty, a množstvo miest na oddych či občerstvenie. 

      

Trasa začína na konci rače, za obratiskom električiek. Pokračovať budete až k Pustému kostolíku a zakrátko odbočíte na cyklochodníku doprava, podjazdom pod cestou a dostanete sa až k Šúrskemu kanálu. Tu sa vyberte popri ňom v smere na Svätý Jur. Na konci trasy treba prejsť popod železničnú stanicu a vydať sa doprava popri bytovkách. Zakrátko dorazíte k detskému ihrisku. Trasu možno rozdeliť a absolvovať viacerými spôsobmi. Vždy vás však poteší rozmanitosťou prírodným krás.

            

Dĺžka: 28 km

Povrch: asfalt

Náročnosť: rekreačná, vhodná pre rodiny s deťmi

    

     

2.  Cyklotrasa cez Devínsku Kobylu

Táto trasa patrí k stredne náročným. Značnú časť tvoria lesné cesty, preto odporúčame skôr horské bicykle: Kuklovská – Dlhé Diely – Kráľov vrch – Jezuitský les – Švábsky vrch – Dúbravská Hlavica – Devínska Kobyla – Devínska Nová Ves. Počas cyklovýletu si užijete nádhernú prírodu, výhľad na Devínsky hrad či sútok Dunaja a Moravy. 

              

Dĺžka: 11 km

Povrch: strieda sa asfaltka s lesnou cestou

Náročnosť: stredná náročnosť, vhodná pre horské bicykle

                 

     

3. Z Bratislavy do Gabčíkova

Ďalší tip na cyklotúru je po hrádzi z Bratislavy až do Gabčíkova. Zvládnete ju na cestnom, trekovom či horskom bicykli. Vo všetkých prípadoch však platí, že si poriadne zamakáte. Cestou uvidíte galériu moderného umenia Danubiana, areál vodných športov pri Hamuliakove, alebo sa môžete previesť kompou v Hamuliakove z jednej strany Dunaja na druhú. 

            

Na cyklotrasu sa najlepšie dostanete spod niektorého z bratislavských mostov na petržalskej strane. Hrádza vás prevedie cez Čunovo a Vojku nad Dunajom až do Gabčíkova k vodnému dielu. 

              

Dĺžka trasy: 120 km (tam aj naspäť)

Povrch: asfalt, rovinka

Náročnosť: pre náročných cyklistov

               

          

4. Stupavský okruh

Táto cyklotrasa je naozaj pestrá a je určená najmä pre skúsenejších cykloturistov. Prevedie vás cez udržiavaný les po nespevnenej ceste a chodníku, obytné oblasti, lúky a záhradkárske osady. Trasa začína v Stupave, z kadiaľ vedie do Borinky, prechádza obcou a vnára sa do lesného porastu. Lesnými cestami pokračuje k chatovej oblasti Košarisko. Následne sa trasa znova vnára do lesa a lesným prostredím sa vracia do Stupavy. Okrem toho prejdete cez 4 okresy: Malacky, Bratislava, Bratislava IV., Pezinok. Počas celej trasy vás čaká 23 km stúpania, 18 km klesania a zvyšok je už len rovina. 

Popri ceste natrafíte na množstvo skvelých zariadení ponúkajúcich občerstvenie 

a pár príjemných zastávok ako napr. Železná studienka či Koliba.

              

Dĺžka: 45 km

Povrch: asfalt, lesné cesty

Náročnosť: stredná

                

                 

5. Cyklotrasa Bratislava - Kittsee

Ak ste z okolia Bratislavy, isto nám dáte za pravdu, že ideálne podmienky pre cyklistov nájdeme skôr za hranicami. Cyklotrasy v Rakúsku sú veľmi vyhľadávané. Prinášame vám tip na jednu takú jednoduchšiu. Petržalsko-rakúska cyklotrasa je vhodná aj pre začínajúcich cyklistov, či pre rodiny s malými deťmi: Jungmannova – Hálova – Vienna Gate – Kopčany – Kittsee – Berg – Petržalský bunker – Sad Janka Kráľa.

Zvládnete ju aj s prestávkami tak do 3 hodín. Odporúčame zastávku v čokoládovni Kittsee, ale navštíviť môžete aj Starý zámok.

            

Dĺžka: 26 km (tam aj naspäť)

Povrch: asfalt (kvalitný)

Náročnosť: jednoduchá, vhodná pre rodiny s deťmi

                  

Všetky komentáre