Ako si vybrať bicykel?

Ako si vybrať bicykel?

Pripravili sme pre Vás podrobný návod ako si vybrať ten správny bicykel pre Vás či Vaše dieťa. 

Green-bike%20-%20uvodna%20stranka%20(10).png

Ako si vybrať správnu veľkosť a typ bicykla?

Chcete si kúpiť nový bicykel a váhate, čo všetko je pri jeho výbere dôležité? Naši Green Bike odborníci pripravili pár základných rád a tipov, ktoré je vhodné pri kúpe nového bicykla zohľadniť: 

Veľkosť bicykla

Pri výbere veľkosti bicykla si potrebujete vybrať správnu veľkosť rámu a následne aj správnu veľkosť kolies. V prehľadných tabuľkách určite nájdete aj tú Vašu.  

Akým spôsobom si zvoliť správnu veľkosť rámu?

Veľkosť, alebo aj výška rámu je určená vzdialenosťou medzi stredovou osou a koncom sedlovej trubky rámu. Veľkosť sa zvyčajne udáva v palcoch (1 palec = 2,54 cm). Pri rôznych značkách alebo rôznych konštrukciách rámov sa môžu veľkosti veľmi nepatrne odlišovať. 

Určenie veľkosti rámu podľa výšky postavy (dospelí):

Výška postavy

Horské bicykle (palce)

Crossové bicykle (palce)

Cestné bicykle (cm)

150 - 155 cm

15" - 16"

16"

50 – 52 cm

155 – 160 cm

16"

16"

52 cm

160 – 165 cm

16" - 17"

17"

52 cm

165 – 170 cm

17" - 18"

17" - 18"

52 – 54 cm

170 – 175 cm

18" - 19"

18" - 19"

54 – 56 cm

175 – 180 cm

19" - 20"

19" - 20"

56 – 58 cm

180 – 185 cm

20" - 21" 

20" - 21" 

58 – 60 cm

185 – 190 cm

21" - 22"

21" - 22"

60 cm

190 – 195 cm

22" - 23"

22" - 23"

62 cm

195 cm a viac

23" a viac

24"

62 – 64 cm

Ako si vybrať rozmer kolesa?

Najdôležitejšími kritériami pre výber správneho typu a rozmeru (priemeru) kolies je Vaša technika jazdy na bicykli, Váš jazdný štýl, terén v ktorom jazdíte a tiež výška postavy. Pri výbere rozmeru kolesa neexistuje jediná univerzálna a správna veľkosť, do istej závisí výber veľkosti na Vašich preferenciách. Každý z rozmerov má svoje výhody aj nevýhody. Pri trekingových a krosových bicykloch nemáte možnosť voľby, tieto  kolesá majú univerzálny rozmer 28" (palcov), ale pri horských bicykloch sa stretávame s rozmermi 26", 27,5" a 29". Aj pri mestských bicykloch sa môžete stretnúť s dvoma rozmermi - 26" a 28" (palcov). 

Výhodou väčších kolies je, že vďaka ich väčšiemu priemeru lepšie prechádzajú cez kamene a korene. Bicykel je o čosi rýchlejší kvôli ich väčšiemu priemeru na jedno šliapnutie prejdete dlhšiu vzdialenosť. Vzhľadom na stred kolesa je jeho ťažisko položené nižšie, čo Vám poskytne väčšiu stabilitu. Väčšia stopa kolesa, znamená aj lepšiu priľnavosť k terénu.  

Menšie kolesá znamenajú celkovú nižšiu váhu bicykla a tak potrebujete menej energie na rozbehnutie a bude sa Vám aj ľahšie zrýchľovať. Menšie kolesá Vám poskytnú lepšiu manévrovateľnosť na úzkych chodníkoch, v zákrutách alebo v hustej doprave. Menšie kolesá sú vhodnejšie najmä pre jazdcov menších ako 165 cm. 

Typ bicykla

Najdôležitejší pri výbere typu bicykla je vždy terén, v ktorom sa plánujete pohybovať. Z tohto dôvodu neexistuje maximálne univerzálny bicykel. Každý bicykel je vhodný pre určitý typ terénu a je nutné starostlivo zvažovať, ktorý je pre Vás ten správny. Zvolený typ bicykla, jeho kvalita a cena by mali vždy zohľadňovať predpokladaný počet ročných najazdených kilometrov, štýl jazdy a prevažujúci terén.

Nesprávny výber veľkosti rámu a aj prípadné, nevhodné nastavenie posedu môžu zhoršiť celkové pohodlie Vašej jazdy a z dlhodobého hľadiska môžu spôsobiť bolesti chrbta, kĺbov horných a dolných končatín či iných častí tela.

Ako si zvoliť typ bicykla?

Najčastejšie jazdím v teréne

V tomto prípade je pre Vás najlepšou voľbou horský bicykel. Horské bicykle možné rozdeliť na bicykle s pevným rámom a celoodpružené bicykle, ktoré majú odpružený rám a prednú vidlicu. Čo umožňuje dobre zvládať jazdu na nerovnom povrchu a náročnejšie zjazdy. K dispozícií sú aj typy celoopružených bicyklov s možnosťou uzamknutia predného i zadného pruženia, čo ocenia najmä cyklisti, ktorí chcú využívať bicykel aj v menej náročnom teréne.
Kolesá horských bicyklov majú širšie plášte s hrubým vzorom a preto dobre sedia na suchom aj klzkom povrchu a dobre zvládajú nerovnosti.

Jazdím v meste alebo len rekreačne

Ideálnym typom pre Vás je mestský bicykel určený na jazdu na pevnom a rovinatom teréne. Na rekreačné jazdenie je najvyhovujúcejší trekingový bicykel, ktoré je vybavený niektorými doplnkami ako sú blatníky, svetlá, zvonček alebo nosič a poskytne Vám tak bezpečnosť a pohodlie nielen počas jazdy po meste ale aj mimo neho.

Pravidelne jazdím dlhé vzdialenosti po ceste

Odpoveďou je samozrejme cestný bicykel s aerodynamickou konštrukciou, ktorá umožňuje dokonalý športový posed a prenos síl. Cestné bicykle sú najľahšie zo všetkých typov bicyklov, sú doplnené iba najnutnejšími komponentmi a jeho riadiaci systém je zameraný predovšetkým na rýchlosť.  Konštrukcia bicykla je zabezpečuje aerodynamický športový posed, minimálny valivý odpor a dokonalý prenos síl. 

Kombinujem jazdu v teréne, po ceste a v meste

Riešením pre Vás môže byť kompromis vo forme crossového či trekingového bicykla. Crossový bicykel v sebe spája výhody horského a cestného bicykla. Väčšie 28" (palcové) kolesá umožňujú rýchlu jazdu po rovných, asfaltových cestách a jeho konštrukcia vyhovuje aj jazde v menej náročnom teréne.

Green-bike%20-%20uvodna%20stranka%20(9).png

Ako správne vybrať detský bicykel?

Kupujete prvý bicykel a neviete, čo všetko je pri výbere dôležité? Alebo má Vaše dieťa prvé cyklistické dobrodružstvá už za sebou, z bicykla vyrástlo a potrebujete nový? Naši Green Bike odborníci pripravili pár rád a tipov, čo je vhodné pri kúpe detského bicykla zohľadniť: 

Veľkosť bicykla

Pri kúpe bicykla sa stretnete s označením veľkosti 12 až 26 palcov. Toto číslo označuje veľkosť kolies v palcoch, nie celkovú veľkosť bicykla. Prehľadnú tabuľku, ktorá Vám pomôže pri výbere správnej veľkosti nájdete na konci článku. Najdôležitejším kritériom však je, aby dieťa dosiahlo zo sedadla na zem. Dieťaťu nesmie prekážať ani výška horného rámu, keď sa na zem postaví oboma nohami.

Váha bicykla

Detský bicykel by mal byť pre dieťa dobre ovládateľný a ľahký. Platí tu vlastne jednoduchý výpočet. Ak dieťa váži 16 kíl a bicykel má 12 kíl, je to rovnaké, ako by sa 70 kilový dospelý snažil jazdiť na 50 kilovom bicykli. Kvalitný a ľahký bicykel znamená pre dieťa jednoduchú ovládateľnosť, väčšiu efektivitu a radosť z jazdy.  

Často sa stáva, že dospelý musí odniesť bicykel aj dieťa. S ľahkým bicyklom bude ľahšia aj detská veta: „Ale ja už mám unavené nožičky.“

Pohodlie

Deti rýchlo rastú. Určite oceníte, ak bude mať bicykel nastaviteľnú výšku sedadla a riadidiel podľa meniacich sa potrieb dieťaťa. V prípade, že kupujete bicykel s brzdami a „prehadzovačkou“ na riadidlách, dôležitá je opäť ľahká ovládateľnosť. Detské ruky sú menšie a slabšie ako ruky dospelého. Brzdy a „prehadzovačka“ musia byť citlivé a dobre nastavené.

Pri najmenších cyklistoch treba myslieť na pomocné kolieska, pedálovú protišľapnú zadnú brzdu a krytú reťaz. 

Bezpečnosť

K detskému bicyklu neodmysliteľne patrí detská cyklo prilba a reflexné prvky. 

Širokú ponuku detských bicyklov a kompletný doplnkový cyklo sortiment nájdete v oboch našich predajniach. Navštívte nás v kamennej Green Bike predajni. Radi Vám poradíme a vyberieme ten najvhodnejší bicykel pre Vaše dieťa. 

Tabuľka veľkostí

Veľkosť detského bicykla

Výška postavy

Dĺžka nôh

Vek dieťaťa

12 palcov

90 – 110 cm

35 – 42 cm

2 – 4 roky

16 palcov

105 – 125 cm

45 – 55 cm

3 – 7 rokov

20 palcov

115 – 135 cm

55 – 63 cm

6 – 9 rokov

24 palcov

125 – 155 cm

60 – 72 cm

8 – 12 rokov

26 palcov

Od 150 cm (bicykel má najmenší „dospelácky“ rám a 26 palcové kolesá. Keď dieťa vyrastie je možné vymeniť detské kolesá za „dospelácke“.