Ako si vybrať prilbu na bicykel?

Ako si vybrať prilbu na bicykel?

Bezpečnosť na bicykli by mala byť vždy na prvom mieste, a správna prilba je základným kameňom každej bezpečnej jazdy. Vybrať tú správnu prilbu však môže byť zložité vzhľadom na množstvo dostupných možností. Prehľadne sme pre vás zhrnuli najdôležitejšie kritéria, ktoré by ste pred kúpou cyklistickej prilby mali zvážiť.

1. Typy cyklistických prilieb

MTB (horské) prilby:

Horské prilby sú navrhnuté s ohľadom na technické a nepravidelné terény. Poskytujú rozšírené krytie hlavy a sú vybavené účinným odvetrávaním, ktoré zabezpečuje pohodlie počas náročných trailových jázd.

Cestné/mestské prilby:

Cestné a mestské prilby sú ľahké a optimalizované pre bežné jazdy, ako aj rýchlejšie tempo na asfalte. S dôrazom na aerodynamiku a odvetrávanie sú ideálne pre tých, ktorí si užívajú pomalšie alebo rýchlejšie tempo na asfalte.

Dirt & BMX prilby:

Určené priamo pre tieto tipy bicyklov a cyklistické disciplíny, dirt a BMX prilby sú odolné, no s jednoduchým dizajnom, často doplneným výraznými grafikami.

Full face/integrálky - prilby na freeride & downhill:

Pre jazdu v náročných a extrémnych podmienkach sú ideálne integrálky, ktoré poskytujú plné krytie tváre a hlavy. S výbornou ochranou sú nevyhnutné pre downhill a freeride jazdy.

Detské prilby:

Detské prilby sú navrhnuté s ohľadom na bezpečnostné potreby detí. Ideálne sú prilby s dodatočnou možnosťou nastavenia veľkosti, vďaka čomu bude prilba presne sedieť. Viac ako pri iných prilbách je dôležitá aj farba a dizajn prilby, keďže to môže deti výrazne motivovať prilbu nosiť a to aj vo vašej neprítomnosti. Netreba zabudnúť ani na dôležitosť odvetrávacích doplnkov, keďže vyššie teploty sú pre deti náročnejšie ako pre dospelých. 

POZRIEŤ DETSKÉ PRILBY NA BICYKEL

2. Veľkosti cyklistických prilieb

Pri výbere veľkosti cyklistickej prilby je kľúčové poznať údaj o obvode hlavy. Rôzni výrobcovia môžu totiž mať odlišné normy pre jednotlivé veľkosti, a teda prilba L od jedného výrobcu vám nemusí sedieť rovnako dobre od iného.

Najlepším spôsobom, ako získať presný údaj, je odmerať obvod hlavy v najširšom mieste hlavy, teda nad ušami a cez čelo pomocou krajčírskeho metra alebo šnúrky, ktorú následne odmeráte pravítkom či metrom. Získaný rozmer potom porovnajte s tabuľkou veľkostí konkrétnej značky, ktorú si vyberiete. 

Označenie veľkostí cyklistických prilieb môže byť XS, S, M, L, alebo XL.

XS (Extra small) = do 50 cm.

S (Small) = 50 do 54 cm.

M (Medium) = 55 do 58 cm.

L (Large) = 59 do 62 cm.

XL (Extra large) = 62 cm a viac.

Ako overiť, či mi cyklistická prilba správne sedí?

Prilba by mala byť na hlave umiestnená vodorovne a chrániť vrch hlavy, čelo, temeno a spánky. Ešte pred zapnutím remienka by vám prilba mala stabilne držať pri bežných pohyboch hlavou. Dôležité je aj dostatočné upevnenie brady, keďže zabezpečuje, že prilba zostane na svojom mieste počas celej jazdy a aj v prípade nehody. Zároveň platí, že pohodlie je rovnako dôležité ako bezpečnostné normy, preto je vhodné vyskúšať viacero modelov a značiek, kým nájdete tú správnu pre vás.

3. Certifikácia cyklistických prilieb

Pred zakúpením prilby sa uistite, že má certifikát certifikát CE EN 1078, a teda spĺňa základné bezpečnostné normy Európskej únie. Ak má prilba tento certifikát, môžeme si byť istí, že bola úspešne testovaná na odolnosť, a teda vás bude účinne chrániť v prípade nárazu či pádu. Údaj o certifikáte by mal byť jasne uvedený na obale alebo vo vnútornej časti prilby.

4. Váha cyklistickej prilby

Váha prilby závisí od typu, výrobcu aj konkrétneho modelu prilby. Čím viac času na bicykli trávite, tým viac vám na váhe prilby bude záležať. Najľahšie cyklistické prilby sa aktuálne pohybujú okolo 200 - 300 g. Väčšie a mohutnejšie prilby, ako napríklad full face/integrálky určené pre downhill alebo MTB prilby majú priemerne vyššiu hmotnosť, keďže viac ako nízka váha je dôležitá účinná ochrana.

5. Cyklistická prilba podľa počasia

Výber správnej cyklistickej prilby vzhľadom na počasie môže výrazne zlepšiť pohodlie počas jazdy. V teplejších mesiacoch by ste mali zvoliť prilby s vylepšeným odvetrávaním, ktoré umožňujú cirkuláciu vzduchu a zaistia vám komfortnú jazdu aj pri horúcom počasí. 

Naopak, v chladnejšom období sú vhodné prilby s možnosťou pridania vložiek, ktoré zaistia dobrú izoláciu. Ak jazdíte na bicykli počas celého roka a nechcete mať doma viacero prilieb, siahnite po prilbách s odnímateľnými časťami, ktoré vám umožňujú prispôsobiť prilbu aktuálnym poveternostným podmienkam.

6. Životnosť cyklistických prilieb

Životnosť prilby závisí od jej používania a starostlivosti. Všeobecne sa odporúča meniť prilbu každých 3-5 rokov, prípadne aspoň každých 8 rokov pretože materiály a ochranné vlastnosti môžu s časom degradovať. Prilbu určite vymeňte ak sa viditeľne poškodila pri páde alebo iným spôsobom.

7. Typ zapínania cyklistickej prilby

Väčšina prilieb využíva systém látkového remienka so zámkom. Pri moderných prilbách sa môžete stretnúť aj s magnetickým uzatváraním, ktoré umožňuje rýchle zapnutie a rozopnutie prilby len jednou rukou. Remienok by vás nikde nemal škrtiť ani rezať okolo uší - použite nastavenie dĺžky remienka, ktoré nájdete pri takmer každej prilbe.

8. Doplnky pre cyklistické prilby

Rôzne príslušenstvo môže zvýšiť komfort aj bezpečnosť prilby. Napríklad šilt chráni pred slnkom aj dažďom, sieťka pred hmyzom a odnímateľné vložky pomôžu pri zmenách počasia. Môžete využiť aj možnosť integrovaných svetiel, s ktorými zvýšite viditeľnosť, a teda aj bezpečnosť, v noci. Na trh prichádzajú aj inteligentné (smart) prilby s rôznymi funkciami, napríklad so zabudovaným systém privolaním pomoci v prípade pádu.

9. Ako správne nosiť prilbu?

Prilba by mala horizontálne sedieť stabilne na hlave a chrániť vrch hlavy z každej strany - teda čelo, spánky aj temeno hlavy. Pri pohybe by nemala padať na strany ani vpred či vzad. Látkový remienky zapínania by mali vytvárať písmeno V, resp. Y okolo uší a smerovať popod bradu, kde by mal zámok pevne a pohodlne sedieť. Rýchlou skúškou správnosti je otestovať, či sa medzi bradu a remienok prilby vojde jeden až dva prsty. 


Nie je dôležité mať najdrahšiu prilbu so všetkými najmodernejšími vychytávkami, ale investovať do kvalitnej prilby, ktorá zodpovedá vašim potrebám a štýlu jazdy. Vďaka tomu budete mať istotu, že ste v bezpečí počas každej jazdy a môžete si ju tak užiť naplno.

POZRIEŤ KVALITNÉ PRILBY NA BICYKEL

Všetky komentáre