Cyklistické oblečenie na leto 

Cyklistické oblečenie na leto 

Denné hodiny sa predlžujú, slnko vychádza a vtáky spievajú. Je to ideálne obdobie roka na objavovanie vzdialenejších oblastí na bicykli. 

Ak jazdíte na krátku vzdialenosť a držíte mierne tempo, pri ktorom neočakávate, že sa zapotíte, nie je potrebné nosiť žiadnu špeciálnu cyklistickú súpravu (možno okrem prilby). Jediným zlatým pravidlom je zabezpečiť čokoľvek, čo by sa mohlo zachytiť do kolies alebo reťazí – zastrčenie nohavíc do ponožiek alebo použitie spony na nohavice sú úplne vhodné metódy.

Akonáhle však začnete jazdiť dlhšie trate, alebo chcete začať jazdiť rýchlejšie, cyklistické oblečenie začne dávať oveľa väčší zmysel. Ale aká je najlepšia cyklistická súprava na leto? Tu je základná príručka o tom, čo si obliecť na jazdu na bicykli v teplejších mesiacoch. Nie je potrebné hneď zbankrotovať. Ak ste úplným nováčikom v cyklistike, budovanie vášho cyklistického šatníka od nuly môže byť skľučujúce. Je v poriadku nájsť si čas a zladiť svoju novú cyklistickú súpravu s vecami, ktoré už vlastníte. Tu sú základné veci, ktoré by ste mali zvážiť v poradí podľa priorít, aby ste mohli začať budovať svoju cyklistickú kariéru od základov. 

1. Cyklistický dres s krátkym rukávom

Absolútnym základom šatníka každého cyklistu sú ultraľahké cyklistické dresy s krátkym rukávom navrhnuté špeciálne pre jazdu v teplom počasí. Letný dres je priliehavý, ale dostatočne pružný, aby rýchlo chladil a efektívne odvádzal vlhkosť. Letný dres by mal byť ľahký a priedušný, s dlhými zipsami a materiálom podobným sieťovine, ktorý podporuje dobré prúdenie vzduchu okolo tela. Takže vrstvenie si odložte na chladnejšie počasie. Budete potrebovať cyklistický dres s krátkym rukávom, ktorý bude slúžiť ako vaša vonkajšia vrstva a umožní vašim pažiam cítiť vánok, keď sa budete potiť. Môžete tiež zvážiť nosenie vesty, ak to počasie dovolí, celý váš outfit vám poskytne neobmedzený rozsah pohybu a menší priestor na trenie.

qE4lOkJhbtOUe3Fztndh2OYQ1N3L3hxes_EcHZuk7ld9JlKKfu6Riebjuop9dlJgX2E0vmsPCwqHxYLiKzj8yKZ_V9d498pKhQlYqyWqy2eJf32AStywN-Ry47xOYdy4XdlYEV7OLvmdvnFrSolgh969Rueyp-0XEH6dT2v9CzfeUHgEzvmlpZNmI0OJX5Xsc4nVXfc8XZY99h4mL7gr46rK1h52YgCDpFIXkQzMEqxeB-BOAqs0pzHdKogPF7AUYoSgEwU36D-FwMgc

2. Cyklistické šortky

Rovnako ako pri drese, aj tu budete chcieť zvoliť kratšiu dĺžku nohavíc, takže vynechajte dlhé legíny a vyberte si pár polstrovaných cyklistických šortiek, ktoré vám pomôžu s výkonom. Šortky sú vo všeobecnosti fantastické na vetranie, ale ešte lepšie vás udržia v pohode, keď jazdíte vysokou rýchlosťou. Cyklistické šortky sú ponúkané v rôznych štýloch, pričom dva najvýznamnejšie sú buď šortky s náprsenkou alebo štandardný “lycra” či „baggy“ štýl. Sú navrhnuté špeciálne pre cestnú alebo horskú cyklistiku tak, aby boli čo najúčinnejšie v teplom počasí.

cyklonohavice-kellys-maddie-kratke-s-vlozkou-pink-xxl.jpgcyklonohavice-kellys-maddie-2-kratke-s-vlozkou-blue-m.jpgcyklonohavice-kellys-rival-black-s.jpg

3. Topánky

Na letné jazdenie sú ľahké a priedušné topánky nevyhnutnosťou. Nové inovácie, ako napríklad pletené topánky, sú založené na technológii sieťoviny/vetrania, ktorá udrží vaše nohy v chlade, keď je teplo. 

4. Letné ponožky/návleky

Musia byť tenké, priedušné a rýchloschnúce s integrovanou technológiou na podporu rýchleho chladenia. Čo sa týka návlekov, pravdepodobne nebudete chcieť nič hrubé, pretože vám bude príliš teplo. Endura Oversocks a Castelli sú vynikajúcimi príkladmi všestrannej letnej obuvi.

5. Krátke prstové rukavice

Poskytujú ochranu pred slnečným žiarením pre odhalené vrchné časti rúk a tiež ochranu pred poškodením rúk v prípade nehody. Zvýšite tým svoje pohodlie vďaka polstrovaniu na dlaniach, absorpcii potu a priľnavosti. 

6. Slnečné okuliare

Cyklistické slnečné okuliare chránia pred prachom, špinou, vetrom a komármi vaše oči, navyše, bude to vyzerať ako „súčasť“ oblečenia.

7. Cyklistické čiapky

Cyklistické čiapky, ktoré sa zvyčajne nosia pod prilbou, pomáhajú udržať vašu tvár chladnú a chránenú pred slnkom.

8. Prilby

Samozrejme nemôžeme zabudnúť na prilbu. V závislosti od toho, kde na svete sa nachádzate, môže byť nezákonné jazdiť bez nej. Aj keď to nie je povinné, cyklistická prilba ochráni vašu hlavu pred nárazmi, a môže vám dokonca zachrániť život. 

Pri výbere cyklistickej súpravy panuje všeobecný názor, že biela je lepšia v lete, pretože odráža svetlo a teplo. Čierne oblečenie však absorbuje teplo z vášho tela a keď bicyklujete, teplo sa vo vetre rýchlo rozptýli. Dúfame, že sme vás inšpirovali našimi radami pretože nikdy nie je lepší čas na bicykel ako v lete. A ak chcete zdanlivo krátke leto využiť naplno, vyberte si správne cyklistické oblečenie a vybavenie, aby ste mali motiváciu jazdiť. Často a plne pripravení.