Cyklistické oblečenie na zimu

Cyklistické oblečenie na zimu

Chladné počasie je prekvapivým dôvodom, prečo toľko ľudí v zime nesadne na bicykel. Napriek chladu je zima hlavnou sezónou pre športy. Aby športovci bojovali proti chladu, nosia výstroj, ako sú tepláky alebo skiny. Chladné počasie im nerobí problém a cyklistika vôbec nie je iná! V skutočnosti je zima skvelý čas na to, aby ste vyšli na bicykel. A ak budete nosiť správnu výstroj a budete sledovať zmeny teploty počas ročných období, budete môcť pohodlne bicyklovať po celý rok! 

Pokračujte v čítaní a dozviete sa niekoľko užitočných spôsobov, aké cyklistické vybavenie nosiť v chladnom počasí. Základným trikom, ako sa udržať v teple, je vrstvenie. Teploty sa môžu častejšie rýchlo meniť v závislosti od toho, kde sa nachádzate. Tu prichádza vhod spomínané vrstvenie. Dáva vám flexibilitu dať dole vonkajšiu vrstvu počas jazdy, ak vám bude príliš teplo. Nižšie sú uvedené príklady, ako sa vrstviť, aby ste sa zahriali pomocou oblečenia, alebo ako to urobiť s oblečením, ktoré už máte vo svojom šatníku (čo môže byť naozaj užitočné, že ušetríte nejaké peniaze, ak sa napr. vaše deti vrhnú do bicyklovania túto zimu). Kľúčové je teplé oblečenie.

1.     Základná vrstva 

Aby ste zostali v teple, začnite so základnou vrstvou; tielko, ktoré ide pod dres. Zvyčajne stačí krátky rukáv alebo tielko. Vyberte si priedušnú látku, ktorá odvádza pot. Podkladové vrstvy sú dobré pri poklese teploty pod 10°C, inak dobre funguje štandardné termo tielko. Ak chcete použiť niečo, čo už máte vo svojom šatníku, vezmite si tielko alebo staré priliehavé tričko. A na to si oblečte dres s dlhým rukávom. (najlepšie termo/resp. zateplený).

Príchod zimy si žiada aj funkčné nohavice, ktoré prebytočnú vlhkosť odvádzajú smerom von a zároveň regulujú telesnú teplotu jazdca. Do chladného počasia sú najideálnejšou voľbou dlhé zimné termo nohavice. Správajú sa ako vaša druhá koža, a preto sa v nich budete cítiť príjemne, pohodlne a nebudú vás obmedzovať v žiadnom pohybe.

2.     Druhá vrstva

  Po drese pridajte ďalšiu vrstvu tepla. Pridajte vestu, ktorá vás chráni proti vetru. Blokujete tým vietor, ktorý prúdi do jadra vášho tela. Ešte stále je vám zima? Zakryte si ruky pomocou návlekov na ruky – zvyčajne sú to fleecové návleky, ktoré si vytiahnete cez základnú vrstvu a môžete ich neskôr stiahnuť a uložiť do vrecka dresu, ak vám bude príliš teplo. 

Deťom dobre poslúži priliehavé tričko alebo tričko s dlhým rukávom pod dres. Keď sa teplota dostane na 10 °C alebo nižšie, budú pre vás a deti potrebné vyššie spomínané návleky na nohy alebo ruky.

 xlc-race-vesta-do-vetru-panska.jpg

3.     Chráňte si prsty na nohách a rukách 

Omrznuté prsty na nohách a rukách sú určite niečo, čomu sa treba vyhnúť. Začnite s návlekmi na prsty (3 mm neoprénové návleky na koniec vašej cyklistickej obuvi), ktoré udržia vaše nohy v teple a pritom nestoja veľa! Rovnako aj rukavice s dlhými prstami (podšité fleecom) sú skutočné skvelé na chladné počasie, pretože nie je nič horšie, ako keď máte prsty tak zmrznuté, že s nimi nemôžete „pohnúť“.

4.     Nezabudni na hlavu!

Keďže hlavou strácate asi 1/3 telesného tepla, udržiavanie hlavy v teple je veľmi dôležité! Skvele tu funguje cyklistická zateplená, vetruvzdorná čiapka. Drobný okraj na čiapke bude blokovať aj dážď a nebude vám brániť vo výhľade pri jazde. Môžete použiť aj klasickú termo čiapku pod prilbu.

5.     Doplňte svoj vzhľad zimnou bundou

Nakoniec, zateplená zimná bunda, tenšia pláštenka (tenká nepremokavá zbaliteľná bunda) alebo termo, vetruvzdorná bunda sa môže nosiť ako vonkajšia vrstva na chladné skoré rána pod 10 °C, najmä ak fúka studený vietor. 

Akonáhle ste navrstvení, môžete sa vydať na cestu a možno zistíte, že sa pri jazde v skutočnosti trochu potíte, ale je to úplne v poriadku. Vrstvy môžete dať kedykoľvek počas jazdy dole. Zatiaľ čo vaši menej oblečení kolegovia mrznú!