Eddy Merckx - Najúspešnejší cyklista všetkých čias

Eddy Merckx - Najúspešnejší cyklista všetkých čias

Eddy Merckx je belgickou cyklistickou legendou a bez debaty patrí k najúspešnejším cyklistom všetkých čias. Svojimi výkonmi a víťazstvami neohromil iba svet cyklistiky, ale stal sa aj pretekárom, ktorého mnohí považujú za najlepšieho športovca vôbec.

Začiatok kariéry Eddyho Merckxa 

Merckx sa narodil 17. júna 1945 v belgickom meste Meensel-Kiezegem. Už ako chlapec prejavoval záujem o cyklistiku a svoju kariéru začal vo svojich štrnástich rokoch. V roku 1961, vo veku 16 rokov, získal svoje prvé víťazstvo na závode v amatérskej kategórii.

Merckxova kariéra sa začala rýchlo rozbiehať a v roku 1965 získal svoje prvé víťazstvo na jednej z najznámejších cyklistických pretekov na svete - na Liege-Bastogne-Liege. O tri roky neskôr, v roku 1968, získal svoj prvý titul na Tour de France, ktorým odštartoval svoju neskutočnú sériu víťazstiev na najprestížnejších cyklistických podujatiach.

Rekordy, úspechy, a kontroverzie

Merckx sa stal nezastaviteľnou silou v cyklistickom svete a získal 525 víťazstiev počas svojej kariéry. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí 5 víťazstiev na Tour de France, 5 víťazstiev na Giro d'Italia a jedno víťazstvo na Vuelta a España.

Svojou neuveriteľnou výkonnosťou si vyslúžil prezývku "Kannibaal" - kanibal, pretože bol schopný "zožrať" svojich súperov na pretekoch. Jeho štýl jazdy bol neskutočne agresívny a neúprosný, čo mu však prinieslo mnoho kritiky a vzbudilo to aj značné kontroverzie.

Okrem svojich úspechov na Tour de France, Giro d'Italia a Vuelta a España, získal Merckx aj 3 tituly majstra sveta v cestnej cyklistike a 7 víťazstiev na "Monumentoch", teda na piatich najstarších a najprestížnejších jednodňových cyklistických pretekoch.

Koniec kariéry a dedičstvo Eddyho Merckxa v cyklistickom svete

Merckx ukončil svoju kariéru v roku 1978, počas ktorej sa stihol stať jedným z najúspešnejších cyklistov všetkých čias. Jeho rekordy zostali dodnes nenapodobniteľné, pretože aj keď dnes cyklisti dosahujú vyššie rýchlosti a lepšie výkony, žiadny z nich sa mu nevyrovnal v počte víťazstiev na Tour de France, Giro d'Italia a Vuelta a España.

Merckx bol dokonalý cyklista. Vynikal v každej disciplíne a bol vynikajúcim jazdcom na časovky, stúpania aj v rovinách. Jeho agresívny štýl jazdy bol obdivovaný, ale aj kontroverzný. Jeho bojovné a nekompromisné správanie na trati nieslo so sebou značné riziko, ale to bolo to, čo ho robilo jedinečným.

Okrem svojich cyklistických úspechov bol Merckx aj výnimočnou osobnosťou mimo tratí. Bol a je považovaný za jedného z najskromnejších a najprirodzenejších športovcov, ktorí kedy žili. Jeho úspechy si zaslúžia obdiv a rešpekt, ale on sám zostal stále skromný a pokorný.

Eddy Merckx je ikonou cyklistiky, ktorá si získala srdcia miliónov fanúšikov po celom svete. Jeho príbeh je príbehom úspechu, odvahy a nekompromisnosti, ktorý slúži ako inšpirácia pre mnohých mladých cyklistov a športovcov vo všeobecnosti.

Všetky komentáre