Gravel bicykle - prečo sú také populárne?

Gravel bicykle - prečo sú také populárne?

Gravel bicykle sa stali populárnym javom v cyklistickej komunite po celom svete. Čo ich robí tak výnimočnými? V tomto blogovom príspevku sa na to spolu pozrieme.

História gravel bicyklov


Gravel bicykle sa vyvinuli z tzv. cyklo-cross bicyklov, ktoré sa používali pre závody v teréne, najmä po bahnitých a štrkovitých cestách. Tieto bicykle boli postavené tak, aby boli rýchle, svižné a zároveň schopné prekonať náročné prekážky na trati.

Prvý gravel bicykel bol navrhnutý v USA v 90. rokoch minulého storočia, avšak existuje niekoľko rôznych teórií o tom, kto bol jeho skutočným tvorcom.

Jednou z teórií je, že prvý gravel bicykel vytvoril kolesár a inovátor Craig "Gork" Barrette v Kalifornii v roku 1996. Podľa jeho vlastných slov začal experimentovať s novými bicyklovými rámami, ktoré by umožnili jazdu na rôznych povrchoch a terénoch, a tak vytvoril prvý gravel bicykel.

Iná teória hovorí, že prvý gravel bicykel bol vyrobený Garym Fisherom, ktorý je považovaný za jedného z otcov zakladateľov horskej cyklistiky. V roku 1998 predstavil model Gary Fisher Grateful Dead-themed bike, ktorý bol určený na jazdu na rôznych terénoch, vrátane štrku a piesku.

V každom prípade, prvý gravel bicykel bol vytvorený v USA v 90. rokoch minulého storočia a postupne sa stal populárnym po celom svete. Odvtedy sa gravel bicykle vyvinuli a zlepšili, ale ich základná konštrukcia a účel zostali rovnaké.

Konštrukcia gravel bicyklov


Čo však robí gravel bicykel iným a špeciálnym? Najvýraznejšie rozdiely, ktoré odlišujú gravel bicykel od iných bicyklov, sú nasledovné:

1. Rám a geometria: 

Gravel bicykle majú špeciálny rám a geometriu, ktorá im umožňuje jazdu na rôznych terénoch. Ich rám je často vyrobený z odolných materiálov, ako je hliník alebo uhlíkové vlákna. Naviac majú geometriu, ktorá zlepšuje stabilitu a kontrolu pri jazde na štrku, bahne alebo iných náročných povrchoch.

2. Šírka pneumatík: 

Gravel bicykle majú väčšie pneumatiky ako cestné bicykle, ktoré im umožňujú jazdiť na rôznych terénoch. Šírka pneumatík na gravel bicykloch sa pohybuje od 35 do 45 mm, čo umožňuje lepšiu trakciu a kontrolu pri jazde. Pri nových gravel bicykloch však na ne viete použiť aj tenšie plášte, vhodnejšie na cestné bicyklovanie.

3. Brzdy: 

Gravel bicykle sú vybavené kotúčovými brzdami, ktoré majú lepšiu účinnosť a kontrolu pri jazde na náročných povrchoch. Kotúčové brzdy majú tiež väčšiu odolnosť proti znečisteniu a vlhkosti.

Použitie gravel bicyklov


Gravel bicykle sú vhodné pre rôzne typy cyklistiky. Pre tých, ktorí radi trávia čas v prírode, sú ideálne pre jazdu po štrkovitých a lesných cestách. Sú tiež skvelou voľbou pre dlhé cykloturistické výlety, kedy sa môže stať, že jazdíte po rôznych typoch povrchov, od asfaltu až po štrk a hlinu. Vďaka stavbe rámu zvládnu uniesť aj veľa batožiny. Spolu s ich pohodlnosťou sú tým pravým pre dlhé cyklovýlety či bikepacking.

Gravel bicykle sú tiež ideálne pre tých, ktorí hľadajú tréningové trasy, kde môžu kombinovať asfalt s rôznymi druhmi terénu. V poslednej dobe sa gravel bicykle stali populárnymi aj v rámci cyklistických pretekov. Pretekári si často volia tento typ bicyklov na preteky, kde sa používajú rôzne typy terénu.

Široký výber gravel bicyklov top značiek Merida, Ridley a ďalšie nájdete aj na našom e-shope:

https://green-bike.sk/328-gravel-bickyle 

Všetky komentáre