Preteky Giro d'Italia: História, významní víťazi a Giro d'Italia 2023

Preteky Giro d'Italia: História, významní víťazi a Giro d'Italia 2023

Giro d'Italia je jedným z najdôležitejších a najpopulárnejších cyklistických pretekov na svete.

Pretekári sú rozdelení do tímov a závodia na trase dlhšej ako 3000 km v Taliansku a niektorých susedných krajinách. Koná sa každoročne v máji a trvá vyše troch týždňov. Preteky sa skladajú z 21 etáp, ktoré sú rôznorodé v zložitosti a teréne. V tomto článku sa pozrieme na históriu a význam Giro d'Italia, významných víťazov a informácie o Giro d'Italia 2023.

História Giro d'Italia


Giro d'Italia sa konal prvýkrát v roku 1909 a bol organizovaný talianskym športovým novinárom. Počas svojho existovania prešiel mnohými zmenami, ale zostal jedným z najdôležitejších a najťažších cyklistických pretekov. Jeho trasa vedie cez náročné horské oblasti, čo robí z pretekov skutočnú výzvu pre jazdcov.

Víťazi Giro d'Italia


Prvým víťazom Giro d'Italia bol taliansky cyklista Luigi Ganna v roku 1909. Ganna prešiel celú trasu v čase 58 hodín a 30 minút a získal víťazstvo so značným náskokom pred ostatnými pretekármi.

Medzi najúspešnejších cyklistov patria Fausto Coppi a Eddy Merckx. Fausto Coppi vyhral Giro d'Italia celkovo päťkrát a stal sa jedným z najlepších cyklistov v histórii. Jeho najvýznamnejšie víťazstvo prišlo v roku 1949, keď porazil svojho hlavného rivala Gino Bartaliho. Coppi tiež vyhral trikrát Tour de France a dvakrát Svetský šampionát.

Eddy Merckx, ktorý sa stal známym ako "kanibal" kvôli svojej neoblomnej a agresívnej jazde, vyhral Giro d'Italia celkovo päťkrát medzi rokmi 1968 a 1974. Merckx je tiež jediným cyklistom v histórii, ktorý dokázal vyhrať všetky tri Grand Tour preteky v jednom roku, teda Giro d'Italia, Tour de France a Vuelta a España.

V roku 2022 vyhral Giro d'Italia Austrálčan Jai Hindley z tímu (Bora–Hansgrohe) s časom 86 hodín 31 minút 14 sekúnd. Na druhom mieste skončil Richard Carapaz s časom 86 hodín 32 minút a 32 sekúnd a na treťom mieste Mikal Landa s časom 86 hodín 34 minút a 38 sekúnd.

Giro d'Italia 2023


Tento rok sa Giro začína 6. mája časovkou na pobreží Jadranského mora. Okrem Talianska sa bude pretekať aj cez Švajčiarsko. Celková dĺžka pretekov je 3 448,6 km a 51.300 výškových metrov. Trasa podobne ako iné roky pôjde okolo známych talianskych pamiatok.Koniec pretekov je naplánovaný 28. mája s cieľom vo Via dei Fori Imperiali v Ríme.

Význam Giro d'Italia

Giro d'Italia je jedným z najťažších a najpopulárnejších cyklistických pretekov na svete. 

Pre mnohých cyklistov a tímov dôležitým podujatím, pretože poskytuje príležitosť ukázať svoje schopnosti a získať dôležité body pre celkové hodnotenie svetového pohára. 

Okrem cyklistického hľadiska majú preteky Giro d'Italia aj obrovský význam pre taliansku kultúru. Pretekári prechádzajú po celom Taliansku a ukazujú nádherné krajiny a historické miesta. Preto sa preteky stali aj turistickou atrakciou pre mnohých návštevníkov.

Okrem hlavných pretekov sa na Giro d'Italia konajú aj mnohé vedľajšie podujatia, ako sú napríklad preteky pre amatérov a preteky pre deti.  Každý rok priláka tisícky divákov, ktorí chcú okúsiť atmosféru tohto veľkolepého cyklistického podujatia. Nenechajte si ani vy ujsť tohtoročné preteky Giro d'Italia 2023.

Všetky komentáre