Preteky Vuelta a España: Cesta španielskej cyklistiky k svetovej sláve

Preteky Vuelta a España: Cesta španielskej cyklistiky k svetovej sláve

Vuelta a España je jedným z troch prestížnych pretekov Grand Tours spolu s Tour de France a Giro d'Italia. Tieto preteky sa vyznačujú nielen svojou náročnosťou, ale aj históriou plnou nezabudnuteľných momentov, ktoré z nich robia skutočný športový sviatok. Poďme sa spoločne pozrieť na bohatú históriu týchto pretekov, ich najdôležitejšie okamihy a zaujímavosti.

História Vuelta a España

Vuelta a España vznikla v roku 1935, keď ju prvýkrát organizoval denník Informaciones. Preteky boli inšpirované úspechom Tour de France a Giro d'Italia a cieľom bolo propagovať cyklistiku v Španielsku. Prvý ročník pozostával z 14 etáp a celkovej vzdialenosti 3 425 kilometrov. Prvým víťazom sa stal Belgičan Gustaaf Deloor, ktorý triumfoval aj v nasledujúcom ročníku v roku 1936.

Preteky však prerušila španielska občianska vojna a potom druhá svetová vojna, takže sa Vuelta konala až v roku 1941. Odvtedy sa jej termín menil a stabilne sa usadila až v septembri, čo z nej urobilo záverečnú Grand Tour sezóny. Po vojne sa Vuelta rýchlo rozvíjala a stala sa pevnou súčasťou kalendára svetovej cyklistiky.

Najdôležitejšie a najznámejšie momenty

Vuelta a España bola svedkom mnohých nezabudnuteľných momentov, ktoré sa zapísali do dejín športu. Jedným z nich bol rok 1973, keď Eddy Merckx, známy ako "Kanibal", vyhral Vueltu, čím dovŕšil svoju zbierku všetkých troch Grand Tours. Jeho dominancia v cyklistike sa týmto víťazstvom len posilnila.

Ďalším významným rokom bol rok 1995, keď Laurent Jalabert získal nielen celkové víťazstvo, ale aj bodovaciu a vrchársku súťaž, čo bol v tom čase nevídaný úspech. Jalabertova všestrannosť a sila boli na tejto Vuelte skutočne pozoruhodné.

V nedávnej histórii sa stal ikonickým rok 2016, keď preteky vyhral Nairo Quintana, ktorý dokázal poraziť takých velikánov, ako je Chris Froome. Quintanova schopnosť útočiť v horách a odolávať tlaku jeho súperov bola inšpiratívna pre mnohých mladých cyklistov.

Zaujímavosti o Vuelta a España

- Červený dres: Na Vuelte nosí vedúci pretekár červený dres, ktorý je obdoba žltého dresu na Tour de France a ružového na Giro d'Italia. Tento dres sa stal symbolom najlepšieho jazdca celej súťaže.

- Extrémne stúpania: Vuelta je známa svojimi náročnými stúpaniami, vrátane ikonického Angliru, ktoré so sklonom miestami až 23,5% predstavuje jeden z najťažších kopcov v cyklistickom svete.

- Ženská Vuelta: V roku 1988 bola zavedená prvá ženská verzia pretekov Vuelta a España Femenina. Táto verzia pretekov, hoci netrvala dlho, predstavovala prelomový okamih pre ženskú cyklistiku v Španielsku a podporovala rovnosť v športe.

V posledných rokoch sa ženské preteky v rámci Vuelty obnovili pod názvom „Ceratizit Challenge by La Vuelta,“ a každoročne priťahujú čoraz väčšiu pozornosť a talent z celého sveta. Tento vývoj podčiarkuje záväzok Vuelty k podpore a uznaniu ženského športu.

Vuelta a España zostáva jedným z najdôležitejších cyklistických podujatí na svete, ktoré každoročne prináša fascinujúce športové drámy a vrcholové výkony cyklistov. Tieto preteky sú oslavou nielen cyklistiky, ale aj nádhernej španielskej krajiny, ktorá slúži ako kulisa pre tento skvelý šport.

Všetky komentáre