Tour de France: história, prvé preteky aj Tour de France 2023

Tour de France: história, prvé preteky aj Tour de France 2023

História Tour de France

Tour de France patrí medzi celosvetovo najznámejšie a najsledovanejšie preteky cyklistiky. Prvýkrát sa uskutočnilo v roku 1903, no za iným účelom ako ich poznáme dnes. Pôvodne boli iba propagáciou novín L’Auto, za cieľom zvýšiť ich predaj. Francúzsky denník sa vtedy snažil konkurovať novinám Le Vélo a ich pretekom Paríž - Brest - Paríž. Avšak Tour de France boli omnoho úspešnejšie, a tak sa začala ich dlhá cesta. 

Zaujímavá je aj symbolická farba - žltá. Táto farba prišla taktiež od novín, ktoré stoja za celými pretekmi. Denník L’Auto vychádzal s titulnou stranou v žltej farbe, a tá sa zachovala dodnes. 



Ako vyzerali prvé ročníky Tour de France

Absolvovať preteky a úspešne ich ukončiť v cieli kedysi nebolo o nič ľahšie. V prvom rade, súťažiaci museli byť veľmi zdatní. Pri defekte či iných problémoch si museli poradiť sami, takže sa museli veľmi dobre vyznať v celej konštrukcii a spojov bicykla. Organizátori vtedy totiž zaviedli pravidlo, ktoré hovorilo o tom, že cyklisti musia absolvovať preteky iba na jednom bicykli a zároveň nemôžu prijať nijakú cudziu pomoc. Takže sa museli vedieť spoľahnúť iba sami na seba. 

Prvým víťazom Tour de France v histórii bol domáci Maurice Garin. 2428 kilometrov v šiestich etapách vtedy zdolal s trojhodinovým náskokom s priemernou dĺžkou 25,68 km/h. Do cieľa to vtedy dobojovalo iba 21 účastníkov z pôvodných 60 štartujúcich. 



Prekvapivý 2. ročník Tour de France

V nasledujúcich ročníkoch Tour de France sa preteky začali rozrastať a stávať sa populárnymi po celom svete. Hneď druhý ročník Tour de France (v roku 1904) bol poznačený rôznymi kontroverziami a škandálmi. 

Víťazný Garin a ďalší súťažiaci boli obvinení z podvádzania, jazdcov obviňovali z výmenného púzdra s bicyklom na tratiach železnice, skratiek a iných nečestných praktík. Až 12 z 27 pretekárov, ktorí závod dokončili boli diskvalifikovaní. A tak v roku 1904 víťazstvo získal Henri Cornet. 



Zmeny trás Tour de France a príchod žltého dresu

Postupne sa menila dĺžka a trasa pretekov, boli pridávané nové etapy a zvyšovala sa celková dĺžka pretekov. Rovnako sa menili aj trasy, pričom sa pridávali horské etapy a rôzne terénne výzvy. 

V roku 1919 sa zaviedli farebné dresy pre lídra jednotlivých kategórií. Prvý žltý dres pre lídra celkového poradia bol zavedený v roku 1919 a stal sa symbolom Tour de France. Neskôr boli pridané aj iné farby, ako napríklad zelený dres pre lídra bodovacieho súťaže, biele dresy pre najlepšieho mladého jazdca a bodkovaný dres pre najlepšieho jazdca v horskej súťaži.



Inovácie v cyklistike a budovanie prestíže Tour de France

Tour de France sa menilo aj s objavom nových inovácií a technologických zlepšení v cyklistike. Napríklad od roku 1937 sa na Tour de France mohli používať na bicykloch prehadzovačky. Taktiež sa začali používať pneumatiky s lepšou trakciou a rôznymi doplnkami na zvýšenie komfortu jazdy.

V priebehu času sa Tour de France stala jednou z najprestížnejších a najobľúbenejších pretekov v cyklistike. Získala si široké publikum a fanúšikov po celom svete. Súťažiaci sa stali slávnymi športovými osobnosťami a víťazstvo v Tour de France sa stalo snom mnohých profesionálnych cyklistov.



Čo nás čaká na Tour de France 2023

Tour de France sa tento rok bude konať od 1. júla do 23. júla a ponúkne úžasné trate cez rôzne regióny Francúzska. Cyklisti sa vydajú na náročné horské stúpania, rýchle roviny a zákutia francúzskych miest a dedín, aby si zmerali sily v boji o slávnu žltú trikotu.

Zúčastní sa ho množstvo talentovaných cyklistov z celého sveta. Títo cyklisti budú súťažiť o výhru v rôznych kategóriách, vrátane celkového poradia, bodovacieho poradia, vrchárskeho poradia a mládežníckeho poradia.



Tímy Tour de France 2023

Na Tour de France 2023 bude súťažiť celkovo až 22 tímov z mnohých krajín sveta. Tu je ich zoznam:

Uno-X Pro Cycling Team Israel-Premier Tech TotalEnergies Lotto dstny

AG2R Citroën Team,

Alpecin-Deceuninck

Astana Qazaqstan Team

Bahrain – Victorious

BORA – hansgrohe

Cofidis

EF Education-EasyPost

Groupama – FDJ

INEOS Grenadiers

Intermarché – Circus – Wanty

Jumbo-Visma

Movistar Team

Soudal – Quick Step

Team Arkéa Samsic

Team DSM

Team Jayco AlUla

Trek – Segafredo

UAE Team Emirates



Etapy, terén a cieľovky Tour de France 2023 

Preteky ponúknu širokú škálu etáp. Celkovo ich čaká 8 rovinatých etáp, 4 kopcovité etapy, 8 horských a 22 km časovka na horskom stúpaní. Cyklisti budú musieť čeliť strmým stúpaniam, rýchlym zostupom a neúprosnému súboju v boji o každú sekundu. 

Jednotlivé etapy majú dĺžku od 22,4 až do 209 km podľa náročnosti daného úseku. Celkovo účastníci prejdú 3 404 km a prejdú všetky francúzske pohoria s top vrcholmi - Alpy, Pyreneje, Jura, Vogézy a Stredný masív. 

Tohtoročné Tour de France ponúkne nespočetné množstvo slávnych cieľových roviniek vo francúzskych mestách ako je Paríž, Lyon, Marseille a Bordeaux. Fanúšikovia sa môžu tešiť na šprinty plné adrenalínu a dramatické boje o víťazstvo na posledných kilometroch každej etapy.

Tour de France 2023 je pripravená priniesť dobrodružstvo, vzrušenie a emócie pre fanúšikov cyklistiky po celom svete. Nezabudnite sledovať tento legendárny závod, ktorý oslavuje ducha súťaže, vytrvalosti a kolektívneho úsilia tímu. 

Všetky komentáre